Vid ett inbyte lämnas en enhet (dator, mobil, surfplatta eller annan hårdvara) in i utbyte för pengar (och/eller rabatt vid ett kommande köp). Inbytet bidrar till ett cirkulärt flöde för hårdvara och hjälper både planet och plånbok.

Inbyte görs under Inbyte där du fyller i IMEI-nummer (för telefoner) eller serienummer (övrigt) på den enhet som du vill byta in.

När du gör ett inbyte genom att skriva in ditt IMEI-nummer eller serienummer behöver du också svara på frågor om enhetens skick för att få en korrekt värdering.

Notera att du enbart kan göra ett inbyte av enheter som du/ert företag äger. En enhet som ligger på ett aktivt finansavtal kan således inte bytas in. Vid inbyte av enheter via Smart Portal utgår alltid ersättning till företaget.

Värderingen av enheter

Värderingen av enheter sker genom ett antal parametrar som du fyller i när du skrivit i enhetens IMEI eller serienummer. För att värderingen skall bli helt korrekt behöver du göra följande:

1. Svara på frågor om enhetens skick och funktion.
  2. Kontrollera att det är rätt enhetsmodell som syns i inbytesflödet.

Med dessa parametrar görs en automatisk värdering av enheten i Smart Portal. Observera att värderingen är preliminär och att värdet kan komma att sjunka eller stiga utifrån den fysiska värdering som görs när enheten är inskickad.

Innan du skickar in enheten i det returkuvert du får skickat till dig efter genomförd värdering och utcheckning i Smart Portal bör du säkerställa följande:

1. Om du byter in en iPhone, se till att enheten inte har "Hitta min iPhone" aktiverat samt se till att du är utloggad från iCloud på enheten.
  2. Återställ enheten till fabriksinställningar och se till att göra en backup av den personliga data (bilder, kontakter, meddelanden etc.) som du har på enheten och vill ha kvar på nästa enhet du köper.

Ett slutvärde kommer att ges efter enheten mottagits och gåtts igenom.

Utbetalningstiden

För inbytta enheter varierar utbetalningstiden beroende på faktorer som postförsändelse, mängden enheter som ska värderas och svårigheten att värdera enheten.

Vårt mål är alltid att betala ut värdet på enheten så snabbt som möjligt. En vanlig utbetalningstid är cirka 4-6 veckor.