Vid ett inbyte lämnas en enhet (dator, mobil, surfplatta eller annan hårdvara) in i utbyte för pengar (och/eller rabatt vid ett kommande köp). Inbytet bidrar till ett cirkulärt flöde för hårdvara och hjälper både planet och plånbok.

I Smart Portal kan du göra ett inbyte genom att gå till samma sida där du fyller i IMEI-nummer (för telefoner) eller serienummer (övrigt) på den enhet som du vill byta in.

När du gör ett inbyte genom att skriva in ditt IMEI-nummer eller serienummer behöver du också svara på frågor om enhetens skick för att få en korrekt värdering.

Notera att du enbart kan göra ett inbyte av enheter som du eller ditt företag äger. En enhet som ligger på ett aktivt leasingavtal kan alltså inte bytas in. Vid inbyte av enheter via Smart Portal utgår alltid ersättning till företaget.

Värderingen av enheter

Värderingen av enheter sker genom ett antal parametrar som du fyller i när du skrivit i enhetens IMEI eller serienummer. För att värderingen skall bli helt korrekt behöver du göra följande:

1. Svara på frågor om enhetens skick och funktion.
  2. Kontrollera att det är rätt enhetsmodell som syns i inbytesflödet.

Med dessa parametrar görs en automatisk värdering av enheten i Smart Portal. Observera att värderingen är preliminär och att värdet kan sjunka eller stiga utifrån den fysiska värdering som sedan görs när enheten är inskickad.

Innan du skickar in enheten i det returkuvert du får skickat till dig efter genomförd värdering och utcheckning i Smart Portal bör du kolla igenom följande:

1. Om du byter in en iPhone, se till att enheten inte har "Hitta min iPhone" aktiverat samt se till att du är utloggad från iCloud på enheten.
  2. Återställ enheten till fabriksinställningar och se till att göra en backup av personlig data (bilder, kontakter, meddelanden etcetera) som du har på enheten och vill ha kvar på nästa enhet du köper.

När enheten sedan har mottagits och undersökts kommer du kunna se ett slutvärde för enheten.

Utbetalningstiden

Utbetalningstiden kan variera för dina inbyten, vilket beror på olika faktorer som postförsändelse, mängden av enheter som ska värderas, samt om det kan vara svårigheter med att värdera enheten.

Vårt mål är alltid att betala ut värdet på enheten så snabbt som möjligt. En vanlig utbetalningstid är cirka 4-6 veckor.